28 Kasım 2013 Perşembe

Ücret Ödemelerindeki Düzensizlik...

4857 Sayılı İş Kanunu Madde 32 ye göre "Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir."
.
4857 Sayılı İş Kanunu Madde 34'te de "Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz." hükümleri yer almaktadır. Maddedeki "iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir" ifadesinden: işçinin işyerinde zamanında gelip, işi yapmaya hazır olarak beklemesi fakat iş yapmaktan kaçınması anlaşılmalıdır.

Yargı kararlarında ücretin sürekli olarak geç ödenmesinin işçinin yaşam şartlarında esaslı değişikliğe yol açması, hayat şartlarını zora sokması nedenleriyle, İş Kanunu İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkının kabul edilerek işçinin fesihinden  sayılması gerektiği yorumlarına rastlanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder